Anket
Sepet
Sepetiniz boş.
Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zburasic38298co/public_html/inc/tags.php on line 68

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zburasic38298co/public_html/inc/tags.php on line 54
Etiket Bulutu

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zburasic38298co/public_html/inc/tags.php on line 43
CUMAYERİ(Denize Açılan Kapı) DÜZCE CHP MİLLET VEKİLİ TALİH ÖZCAN İLÇE ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR Fahri alem peygamberimiz TRAKTÖR TAKLA ATTI 1 ÖLÜ 1 YARALI
Haber ve Duyurular
CUMAYERİ'İNDE SANAT ETKİNLİĞİ
Tarih: 16/04/2025
Cumayeri ilçemizde 17 Nisan Perşembe günü Avöz Sanat Edebiyat içerik... Devamını oku...
Talih Özcan’dan iktidara zirai don çağrısı: “Çiftçiyi kaderine terk edemezsiniz!”
Tarih: 15/04/2025
Talih Özcan’dan iktidara zirai don çağrısı: “Çiftçiyi k... Devamını oku...
Genel Yayın Yönetmeni Kevzat Keleş'in Polis haftası mesajı
Tarih: 09/04/2025
“Türk Polis Teşkilatı’nın 180. Kuruluş Yıl Dönümü ve 10 Nisan Poli... Devamını oku...
Sakarya'da 5 kişinin öldüğü kavganın nedeni belli oldu! Valilikten açıklama
Tarih: 06/04/2025
Sakarya’nın Serdivan ilçesinde çocukları tartışan iki ailenin bireyleri arasın... Devamını oku...
Özcan Cumayeri’nde Vatandaşlarla Bayramlaştı
Tarih: 01/04/2025
Düzce Millet Vekili ve Dış İşleri Komisyon Üyesi Talih Özcan, Ramazan Bayramı dolay... Devamını oku...
BAŞKAN MUSTAFA KOLOĞLU’NDAN RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI,
Tarih: 30/03/2025
 Cumayeri  Belediye Başkanı  Mustafa Koloğlu, milletçe birlik ve beraberliği... Devamını oku...
Duyarlı vatandaşa İlçe müftüsünden teşekkür belgesi
Tarih: 30/03/2025
Cumayeri Avlayan Köyü sakinlerinden olan İrfan ÇAKIR ilçe genelinde her g&... Devamını oku...
KOLOĞLU’NDAN SERT TEPKİ
Tarih: 25/03/2025
Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, DİKAB kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. D&u... Devamını oku...
İMAMOĞLU’NUN GÖZALTI KARARINI ÖNCEDEN BİLENLER SERVET Mİ KAZANDI?
Tarih: 20/03/2025
CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu üyesi Talih Özcan, İstanbul Büy&... Devamını oku...
Düzceli hafız gönülleri mest etti!
Tarih: 13/03/2025
Düzceli hafız gönülleri mest etti! Düzce'nin Cumayeri İlçesi Üvez... Devamını oku...

   Tüm haberler
Haber Arşiv
     
İstatistikler
Toplam: 1504703
Aktif: 28
Bugün: 505
Dün: 1685
Site İçi Arama
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google

Fındık Üreticilerine Kozalak Akarı Uyarısı: Mücadele Zamanı Gelmiştir!

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık bahçelerinde yaygın olarak bilinen, ancak üreticilerin pek dikkat etmediği fındık kozalak akarları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Karadeniz Bölgesi fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunan ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan kozalak akarları bütün fındık çeşitleri üzerinde beslendiğini söyleyen Prof. Dr. Öztemiz, fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerine zarar vererek ekonomik kayıplara neden olduğunun altını çizdi. Farklı fındık çeşitlerinde %35-70 arasında değişen oranlarda verim kaybına yol açabildiklerini vurgulayan Sevcan Öztemiz, şehrimiz fındık bahçelerinde çok sık rastlanan fındık kozalak akarı zararlarının üreticiler tarafından pek bilinmediğini ve mücadelesine de gereken önemin verilmediğini ifade etti.

“Oluşan Her Bir Kozalak Kaybedilen Bir Çotanak”

Fındık kozalak akarlarının iki değişik formu olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Gal oluşturan formu fındıkta sadece generatif tomurcuklar üzerinde beslenmekte ve halk dilinde  “Kozalak” olarak bilinen deformasyona sebep olmaktadır.  Diğer serbest formu ise fındığın hem generatif hem de vejetatif kısımlarında beslenerek meyvelerin ve tomurcukların dökülmesine ve deformasyonlu bitki organlarının oluşmasına neden olmaktadır.  Her iki türün beslenmesi sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar, kozalaklar dökülerek kuru sürgünlerin oluşmasına neden olurlar. Oluşan her bir kozalak kaybedilen bir çotanak olarak düşünüldüğünde fındık verimini ne kadar olumsuz etkilediklerini tahmin edebilmek mümkündür.” dedi.

“Her Yıl Mekanik Mücadele Yapılan Bahçelerde Kimyasal Mücadeleye Gerek Yok”

Bu zararlıya karşı en etkili mücadelenin mekanik mücadele olduğunu söyleyen Öztemiz, kışın yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçe içinde bir yere yığın olarak bırakılmasını, toplanan bu yığınların yakılmamasını veya toprağa derin gömülmemesini belirterek, her yıl mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmayacağını dile getirdi.

Mekanik mücadele yapılmayan bahçelerde kimyasal mücadeleye karar vermek için bahçede ön sayım yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Bu amaçla 1-10 da büyüklükteki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklükteki bahçelerde 20 ocak ve 30 da'dan büyük olan bahçelerde de 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın 1'er dalındaki kozalaklar sayılarak bir daldaki ortalama kozalak sayısı hesaplanır.  Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa kimyasal mücadele yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“En Uygun Zaman Nisan Ayının Son Haftası”

En uygun kimyasal mücadele zamanının şu an içinde  bulunduğumuz nisan ayının son haftası olduğunu vurgulayan Öğretim Üyesi, “En geç mayısın ilk haftasıdır. Bu dönem uç sürgünlerin 4- 4,5 yapraklı, yeni tomurcukların toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyvelerin mercimek büyüklüğüne geldiği dönemdir. Bu dönemde yapılacak ilaç uygulamaları bir hafta içinde tamamlanmalıdır. Kimyasal mücadelede; Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından tavsiye edilen bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu dönemde fındıkta külleme hastalığına karşı kükürt etkili maddeli bitki koruma ürünü ile ilaçlı mücadele yapan üreticilerimizin ayrıca bahçelerinde fındık kozalak akarı zararlısına karşı mücadele yapmalarına gerek yoktur.” dedi.

Üreticilerin fındık bahçelerinde hastalık ve zararlılardan kaynaklı verim kaybı yaşamamaları için bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık üreticilerinin gerekli tedbirleri zamanında alarak mücadele yapmaları faydalı olacağını vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

 

 

 

 

Haber tarihi: 28 / 04 / 2022
Haber Okunma: 5639
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: BİZ BAŞKANIMIZDAN MEMNUNUZ
Sonraki: Cumayeri’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku ile kutlandı




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Nevzat KELEŞ


      e-mail adres:    duzcegercek81@gmail.com